Weekly News

Marocko HÄLSA & SPORT

Gör som flyttfåglarna – dra till värmen i vinter

Allt har ett slut – åtminstone golfsäsongen i Sverige. När höststormar och yrvädren drar in över landet, vad kan då vara bättre och skönare än att dra till skönare breddgrader med golfklubborna i packningen. Vi tipsar om tre spännande golfdestinationer.

Agadir i Marocko är det perfekta resmålet med golfbanor som håller mycket hög klass i kombination med ett makalöst fint, lagom varmt klimat vintertid. 

Portugal som golfdestination har blivit allt mer populärt, inte minst som ett alternativ till Spanien. Med sitt behagliga väder under stora delar av höst, vinter och vår samt en angenäm prisbild är det lätt att förstå att allt fler söker sig hit.

Populärast är Algarvekusten, men det finns alldeles förträffliga banor även utanför Lissabon såväl som på Madeira och Azorerna. Dessutom erbjuder flera resort longstay till verkligt bra priser. Bara längs med Algarvekusten finns ett 40-tal banor av mycket hög internationell klass. 

I den mångsidiga naturen med branta klippor, kuperat landskap och vidsträckta sanddyner har man skapat banor som smälter perfekt in i landskapet – och som utmanar även den bästa golfaren. Här finns också pittoreska småstäder att strosa runt i, långa härliga sandstränder och Lissabon på bekvämt avstånd.

Vid sidan om golfen erbjuder Portugal dessutom en fantastisk kulturhistoria, många sevärdheter och ett kök med goda viner som får det verkligen att vattnas i munnen. En annan fördel är att det finns gott om prisvärda flyg, både till Lissabon och till Faro på Algarvekusten.


Marocko är en nykomling med många fina banor. Agadir i Marocko är för de flesta svenskar en i det närmaste helt okänd golfpärla. Det är så nära det perfekta resmålet med golfbanor som håller mycket hög klass i kombination med ett makalöst fint, lagom varmt klimat vintertid. Välj om du vill spela seasidegolf vid Atlantens otyglade kust eller ökengolf framför de snöklädda, majestätiska Atlasbergen.

Agadir i södra Marocko är ett utmärkt val för golfare, men också för medresenärer som är mer intresserade av att koppla av med bad, prisvärd och rolig shopping och som är nyfikna på att upptäcka en annorlunda och exotisk kultur. 

Runt staden finns flera toppbanor. Välskötta och lagom utmanande för att passa de allra flesta. Inte för svåra, men inte heller utan klurigheter som kräver både teknisk färdighet och förmåga att tänka några slag framåt. Golf du Soleil, Tikida och Tazegzout är tre banor som håller mycket hög internationell klass.

Andra trevliga golfdestinationer i Marocko är Casablanca och Marrakesh. I Marrakesh, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, ligger flera av landets bästa banor som Amelkis Golf Club, Palmeraie Golf Club och Royal Maroc Golf Club.


USA och framför allt Florida är känt för sina många golfbanor i absolut toppklass. I ”The Sunshine State” finns närmare 1 500 banor att välja mellan. Bara runt exempelvis Orlando finns 170 banor med greenfees som passar alla plånböcker. Även runt Naples i söder och runt Miami/Fort Lauderdale och Tampa/Sarasota finns många fina banor. 

Klimatet under vinterhalvåret är jämt och bra. Dagstemperaturen går sällan under 25 grader även om det då och då kan bli nattfrost, särskilt i de norra delarna. Med många soltimmar som extra bonus är det med andra ord lätt att förstå varför många av världens bästa golfspelare valt att bosätta sig just här.

Under vintern – från november till mars – går det dessutom att hitta riktigt bra priser på såväl boende som golf, särskilt om du väljer de norra delarna. I de södra delarna är det något dyrare, men i november och december går det att hitta prisvärda alternativ även här.


Dessutom finns det mycket annat att se och göra. Disneyworld, Epcot Center, Sea World, Everglades med sina alligatorträsk, Key West och Kennedy Space Center är bara några av alla de sevärdheter som lockar liksom Floridas många fantastiska beacher.

Nuförtiden går det också att hitta billiga flygbiljetter från Sverige, till exempel med SAS, Norwegian, Iceland Air och Air Berlin.


Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar