Weekly News

Tina Nordström VINTER

Fullt julmys hos Tina Nordström

Tina Nordström är ständigt aktuell som TV-kock och kokboksförfattare och just nu även som programledare i serien Mästerkocken för barn. Hon stormtrivs i juletider och vi passade på att ställa några frågor om hur hon själv firar jul.

Tina gillar tidsperioden kring julen mer än själva julafton. Hon börjar uppladdningen redan i oktober och skruvar sedan successivt upp stämningen till fullt julmys.

– Julafton är så laddad på något sätt. Jag gör allt för att få julen att räcka så länge som möjligt i stället; jag tar in granen tidigt, sätter ljusstakar i fönstren och serverar pepparkakor till fikat, säger hon.

Julen firas alltid hemma och Tina lägger stor vikt vid att hålla på traditionerna. Maten spelar en central roll i julfirandet och det finns en rad rätter som måste finnas med på julbordet och som ska tillredas enligt konstens alla regler. Om hon måste välja ut något hon inte skulle klara sig utan, då blir det mandelmusslor.

– Jag måste helt enkelt ha min årliga mandelmussla på julafton. Skinkan ska serveras ljummen, långkålen ska kokas länge i grädden och stekt strömming ska läggas in veckan innan, säger hon.

Ett annat måste är att tomten kommer. Utan tomte – ingen riktig jul! Om det är något Tina däremot brukar hoppa över så är det glöggen, som inte riktigt faller henne i smaken.

– Jag tycker att glögg är alldeles för sött. Själv dricker jag hellre varm rom med citron och honung i, säger hon.

Tina tycker inte själv att hon brukar drabbas av någon nämnvärd julstress, utan försöker i stället se till att njuta av hela den här perioden. Det är klart att det är mycket som ska ordnas, men att delegera och att dela på arbetsuppgifterna i köket kan vara ett smart sätt att avlasta den som är värd för julfirandet.

– Min faster gör alltid Brantevikssillen, mamma gör köttbullarna och så lagar svärmor Janssons Frestelse, berättar Tina.

Att köpa julklappar är kul – Tina konstaterar att hon älskade att ge bort presenter redan som liten. Ett av de mest lyckade presentköpen hon gjort genom livet var också just under barndomen.

– Jag minns fortfarande det. Det var en bok jag köpte till pappa när jag var barn; 76 dagar på havet av Steven Callahan. Han blev så väldigt glad och överraskad, säger hon.

Förtjusningen inför presenter har hållit i sig upp i vuxen ålder och Tina gillar när det är många paket under granen.

– Om du frågar min man så skulle han säkert säga att jag köper alldeles för många julklappar, skrattar Tina.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar