Weekly News

Skydda din häst från smittor. SOMMAR

Förebygg smittspridning i stallet

Det finns också mycket vi själva kan göra för att förebygga smittspridning. Det är inte alltid att en häst som är smittbärande uppvisar symptom, så det är bra att ha vissa rutiner.

"Det är bra att ha vissa rutiner"

Att hästar i samma stall har närkontakt är en sak, men låt inte hästen ha kontakt med andra hästar på träning och tävling. Använd inte samma utrustning på flera hästar och tänk själv på att byta – eller tvätta – kläder och skor om du rör dig mellan olika stall, så du inte tar med eventuella smittämnen. Tänk också på att rengöra transport och boxar som används av ”nya” hästar. Luftburen smitta är svårare att undvika. Om en häst drabbats av hästinfluensa kan viruset sprida sig upp mot 45 meter när hästen hostar.

Vad gäller kontaktsmitta finns mycket vi kan göra. Självklart behöver vi tänka på en god hygien, som att tvätta händer och använda engångshandskar, men även att tvätta och desinficera redskap och boxar som en smittbärande häst varit i kontakt med. Själva tvättandet är den viktigaste delen och står för uppemot 70-80 procent av smittskyddet. Resten av skyddet står desinficeringen för och då är det viktigt att medlet är effektivt mot de mikroorganismer man vill ta död på. Bredspektrade desinfektionsmedel som verkar på så många mikroorganismer som möjligt är att föredra. Tänk bara på att använda skyddskläder och att medlet inte är aggressivt mot materialet du har i boxen. Slutligen: Den bästa desinfektionen är den som blir av!

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar