Weekly News

Facklan är tänd för OS i golf!

"Några världsspelare har sagt att de inte tänker ställa upp."

När facklan når fram och OS- elden tänds på Maracanãstadion i Rio de Janeiro den 5 augusti, står många av världens bästa golfare på innerplan, sugna på att få skicka iväg sin första drive över det brasilianska landskapet.

Det tvistas en del om statusen och upplägget på tävlingen. Åsikterna går isär.

Jordan Spieth tycker att det är lika stort som en Major. ”I consider the Olympics as the fifth major”, säger han i en kommentar. Rory Mcilroy tror att det kommer att ta några OS innan tävlingen har etablerat sig. Lydia Ko säger sig vara ”Super excited”.

Några världsspelare har sagt att de inte tänker ställa upp. Sydafrikanen Louis Oosthuizen, australiensaren Adam Scott och Vijay Singh från Fiji till exempel. De anger olika skäl: tight schema, risken att drabbas av zikaviruset och helt enkelt lågt intresse.

Var och en gör som den vill, men vi som älskar golf kan se fram emot bra spel och en garanterat spännande tävling. Medaljörerna kommer att ”bita” i sina medaljer och för evigt vara stolta över sina insatser, samtidigt får de en plats i OS-historien.

Banan, som ritats av amerikanen Gil Hanse i samråd med LPGA-legenden Amy Alcott, mäter cirka 6 500 meter från herr-tee och strax under 6 000 meter från dam-tee. Den ligger i Rios västra utkanter och är helt nybyggd, skapad just för OS. Det är en utmanande bana med gott om vatten och många bunkrar. Den ligger strategiskt och nästan ”obehagligt” oskyddad för Atlantens ofta vilda vindar.

Uttagningssystemet har fått en del kritik och långt ifrån alla världens främsta spelare kommer att få chansen att representera sitt land. Platserna fördelas mellan nationerna på ett sätt som gör att till exempel Sydkorea bara får med fyra damer. Men landet har drygt 20 av de bäst rankade spelarna topp 60 på världsrankingen. Därav kritiken från bland annat Inbee Park. Inte heller är det någon lagtävling, vilket är synd.

Formatet är 72 håls slagspel. 60 damer och lika många herrar. Tävlingen spelas över 18 hål fyra dagar i rad utan cut. Det vill säga att alla som kommer till start också får fullfölja alla ronderna.

En som längtar till OS, och är stolt över att representera sitt land, är Henrik Stensson.

– Jag tycker att det är oerhört häftigt att som aktiv få uppleva ett OS på plats och representera Sverige, säger Henrik. Det känns lite som ”Once in a lifetime”. Det vill jag inte missa!

Henrik bedömer också sina chanser till medalj som goda.

– En vanlig vecka är vi 156 spelare som slåss om segern och alla kan i princip vinna. I OS är vi 60 spelare, och realistiskt är det kanske bara 30-40 som har chansen. En medalj är definitivt inom räckhåll, berättar han.

Sverige har två platser både i herr- och damtävlingen. Anna Nordqvist har redan fått klartecken från SOK, Sveriges Olympiska Kommitté. Bäst till bland övriga ligger Pernilla Lindberg.

Henrik Stenson lär få David Lingmerth med sig till Rio. Men Kristoffer Broberg har, med hjälp av sina fina resultat i slutet av förra året, ökat sina chanser rejält.

Den 14 juli får vi veta vilka fyra golfare som får representera Sverige.

Fakta

Fakta

OS invigs den 5 augusti 2016

Golfen spelas i Barra da Tijuca/Rio

Banarkitekter: Gil Hanse & Amy Alcott

Längd från herr-tee: 6522 m

Längd från dam-tee: 5944 m

Par: 71

Herrar: 11 - 14 augusti 2016

Damer: 17 - 20 augusti 2016

En herre och en dam från varje världsdel, är garanterad plats i tävlingen.

OS-golfen sänds i Viasat Golf och på Viaplay.

Dela artikeln

Journalist

Göran Nordqvist

Fler artiklar