Weekly News

Robert Törnqvist SOMMAR

Expertpanel

"Generellt är det fler som tycker att för mjukt frestar på mer än lite hårdare."

Robert Törnqvist, ridhus- och stallsäljare inom stålhallsbyggnation

Vad är fördelen med att bygga stall i plåt?

– Det är så gott som underhållsfritt. Man behöver aldrig måla en plåtpanel, den har en livslängd på 50 år vad gäller lackering.

Vad ska man tänka på när man bygger nytt stall?

– Det är viktigt att man får de takmått som lagar och förordningar kräver, att man bygger med rätt höjd. Likaså att storleken på boxarna följer minimikraven och att boxindelningen blir på ett bra sätt. Sedan handlar det om att tänka efter vilka behov man har. Att man har breda och bra stallgångar så man får plats är viktigt.

Är det några speciella frågor eller önskemål ni ofta får?

– Kunderna är ganska klara över vad de vill ha. Kanske de har väl stora förhoppningar ibland. Det jag gör är ofta att bromsa dem lite, kolla vad de har för budget. Tipsa om att ”väljer du det här i stället blir det ett bättre pris”. Jag tar dem tillbaka till verkligheten. Många har drömmar om ett flashigt ridhus och stall och det kan de få. Vi skräddarsyr våra projekt. Vi har också erfarenhet om vad som brukar funka för kunden.


Stefan Andersson, säljare av bevattningsutrustning

Varför ska man bevattna ridhuset/ridbanan?

– Dels för att minska dammbildning, dels för att materialet ska ligga still, och man kan skapa olika egenskaper på underlaget beroende på hur mycket man vattnar, särskilt vad gäller de moderna fiberunderlagen, de sväljer en hel del vatten.

För att skona hästens ben, vad är bäst ur bevattningssynpunkt?

– Kontrollerad, jämn fukthalt ger rätt svikt och även längre livslängd på banan. Genom en kombination av rätt mängd vatten och underlag kan man få fram den hårdhet och svikt man önskar. Generellt är det fler som tycker att för mjukt frestar på mer än lite hårdare.

Vad mer är viktigt att tänka på vid bevattning?

– Inomhus vattnar man väldigt måttligt för man vattnar varje dag. Utomhus är det otroliga skillnader på mängden vatten som åtgår beroende på väder. Som regel vattnar man tidigt varje morgon, så det inte avdunstar, och när vinden är minimal, så att vattnet kommer där det är tänkt. Man kan koppla till en regnsensor, så om det regnar på natten så bryts det.


Louise Johansson, sistaårsstudent på Samhällsbyggnad, Chalmers tekniska högskola.

Vad består din forskning i?

– Jag har valt att titta på fyra grundläggningar och hur de beter sig med olika topplager. Hittills har man främst tittat på topplager på tävlingsarenor. Jag vill se om vi kan hitta vad som är mest användarvänligt i vardagen. Vi bygger miniatyrridbanor som vi får hjälp att mäta av professor Lars Roepstorff på SLU, som tagit fram en mekanisk hov som mäter kraften i olika riktningar.

Tittar du enbart på befintliga material?

– Nej, vi kommer att ha med ett material i grundläggningen som inte har provats på ridbanor än, en slags betong som används inom golf. Det låter kanske hårt men det handlar om kombinationen med topplagret, som är 10–15 centimeter tjockt.

Hur har förberedelserna gått till?

– Vi har gjort en hel del olika labbtester på olika sandsorter. Det kan skilja sig väldigt mycket hur fördelningen mellan kornen är när du beställer fraktionen 0–4 millimeter. Har du både stora och små korn så täpper de igen varandra och blir hårt. Du behöver ha luftporer i sanden för att kunna fylla upp med vatten och få elasticitet i materialet. Är alla korn inom samma spann blir det för djupt, för då har du har inget som binder upp det.

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar