Weekly News

Gustav Johansson MAT & DRYCK

Expertpanel med Gustav Johansson

Gustav Johansson på matbloggen Jävligt gott som är en av Sveriges största vegetariska mat- och livsstilsbloggar.

Ser du någon särskild trend inom livsmedelsbranschen för tillfället?

1. Just nu går en stor vegovåg genom Sverige. Den är framförallt tydlig i media och i matbutikerna. Det dyker upp vegetariska matlagningsprogram och det finns fler vegetariska kokböcker än någonsin. Utbudet på restauranger släpar fortfarande efter en del, men vegetariska produkter i till exempel frysdiskarna ökar.

Vad borde vi göra i Sverige för att få ett sundare matklimat?

2. Öppna upp för fler svenska vegetariska matinnovationer som kan ge ett alternativ till de bönder som i dag är beroende av olönsamma mjölkkossor. För att vi på riktigt ska kunna ställa om till en hållbar produktionskedja är jag övertygad om att vi behöver erbjuda trovärdiga alternativ till den svenska jordbruksindustrin, så att även de kan tjäna pengar på en omställning mot mindre kött och mejerier.

Vad är det viktigaste när det kommer till vilka råvaror vi använder?

3. Att de är säsongsbetonade så att de är hållbara och goda. De ska vara närodlade i den mån det går och ekologiska så att de gör så lite påverkan på den övriga miljön och är så bra för djuren som möjligt. För konsumenten spelar dock priset en stor roll, så det viktigaste för livsmedelsbranschen är att driva en utveckling som kan erbjuda allt detta till ett rimligt pris.


Dela artikeln

Journalist

Fredrik Söderlund

Fler artiklar