Weekly News

Europas bästa – Anna Nordqvist – har siktet inställt på en ny major

När jag pratar med Anna är hon jetlaggad efter en 15 dagar lång sejour i Asien. Det blev två tävlingar, alla världsspelare var med. Placeringarna blev 32 och 7. Belöningen blev ett hack upp på världsrankingen. Före sig har hon ”bara” ett gäng koreanskor, en thailändska, en amerikanska, en kines och en tjej med koreanskt ursprung tävlandes för Nya Zealand. Hon är bästa europé och jag känner någonstans att vi i Sverige inte riktigt förstår hur bra Anna Nordqvist är.

Min tes bevisas ett par veckor efter vårt samtal. Anna vinner för sjunde gången på LPGA-touren. Hon gör det på en av de platser där hon trivs bäst, Phoenix, Arizona. Det var där hon gick på college i fyra år och la grunden till sin professionella karriär.

Segerresultatet i tävlingen, Bank of Hope Founders Cup, skrevs till 25 under par. Tredje varvet sköt hon -11, 61 slag på ett helt rent kort, nio birdies, en eagle och resten par. Då ska man veta att i år har Anna bytt ut i stort sett all sin utrustning. – Jag blev lite chockad när jag i slutet av förra säsongen plötsligt fick beskedet att min dåvarande klubbsponsor helt lämnade damgolfen. Vi hade samarbetat i flera år och jag hade vunnit fyra segrar runt om i världen med deras klubbor. Samtidigt kände jag att det här är kanske en möjlighet att testa vad som finns ute på marknaden. Är du knuten till ett speciellt märke, blir det inte att du prova något annat, säger hon.

Är hon då intresserad av utrustning, teknik och siffror?
– Nej, det ligger visserligen mycket träning bakom, men någon golfteknisk nörd är jag inte. När jag väl provat ut allting så litar jag på det och fokuserar på spelet i stället. Men jag har koll på mina längder, loft, lie och mina Trackmanvärden.

För den intresserade kan meddelas att Anna har en svinghastighet på dryga 100 miles per hour på tävling.
– Jag ligger på 96-97 på träning, men drar på lite extra när det är tävling, säger hon. Adrenalin, du vet.

Självförtroende, kontrar jag. 2016 är Anna Nordqvists bästa år i karriären hittills. Men det tog på krafterna. Spelschemat var tight med både tourtävlingar och OS-satsning. Normalt spelar hon 28-29 tävlingar per år. I år blir det betydligt färre. – OS-satsningen höll på att ta knäcken på mig, jag höll på att gå in i väggen flera gånger. Till slut kändes det som jag bara frågade folk vad jag skulle göra, hur jag skulle göra det och när jag skulle vara på olika ställen. Det gick helt enkelt inte. Därför har jag minskat mitt team och dragit ner på antalet tävlingar väsentligt. Jag är en vuxen människa med kunskap och erfarenhet. Jag lämnade det stora managementbolaget, det kändes helt fel. De såg mig aldrig, var inget stöd alls. Fysträningen kör jag till stor del själv. Allt gör jag i mindre skala och jag mår så mycket bättre. Jag spelar med vilka klubbor jag vill och går i de kläder jag gillar. 2017 är ett år i frihet, skrattar hon nöjt.

Det är Annas nionde år som proffs.
– Jag älskar att träna och jag gör det gärna för mig själv. Jag är nöjd med ett mindre team och mina kompisar här på Lake Nona. Träningsmöjligheterna är hur bra som helst. Här bor Annika Sörenstam, Peter Hanson och Henrik Stenson, Emma och deras barn. Faktum är att jag ibland känner mig som Henriks lillasyster. De är så snälla och omtänksamma. Det är skönt när man för de mesta befinner sig långt hemifrån sin egen familj och gamla vänner.

Konkurrensen på touren är stenhård. De asiatiska tjejerna dominerar på LPGA-touren och jag frågar Anna vad hon tror är orsaken.
– Jag tror att det beror på att de är så otroligt många. Deras akademier är fantastiska. De hittar tjejerna i ung ålder och många föräldrar ger upp sina egna karriärer för att stötta sitt barn fullt ut. I Sydkorea finns också en stor damtour. Likaså i Japan, där jag tror att prispengarna är större än på LPGA-touren. De tränar otroligt hårt, har en bra organisation och inspirerar varandra. Ingen vill komma tvåa. Alla vill vinna.

Men trots den hårda konkurrensen från alla andra, är det vår egen Anna som träffar flest greener på rätt antal slag på LPGA-touren. Hon har legat i toppen de tre senaste tre åren. 2016 var hon allra bäst. Men samtidigt som hon var den starkaste spelaren från tee till green, hade hon sitt sämsta år på länge med puttern.
– Jag måste förbättra min puttning, göra lite fler birdies. Därför lägger jag mycket tid på övningsgreenen. Min träning handlar mycket om att hitta linjerna och mentalt se fler puttar droppa ner i hål. Tekniken och längdkänslan har jag.

Annas golftränare heter
Jorge Parada. Han betraktas som en av de hetaste och bästa unga tränarna i USA. Jorge bor i Jacksonville, några timmars bilfärd norr om Orlando.
– Jorge är väldigt bra. Vi träffas antingen här på Lake Nona eller så åker jag till honom. Jag har rätt bra koll på vad jag ska göra, så det blir mer justering och kontroll.

I sviterna av det stressiga 2016, sköter Anna annars det mesta av sin träning själv.
– Jag tränar nog mer än vad som är hälsosamt, skrattar hon. Men det är min karaktär. Jag älskar att träna och är mycket målmedveten. Men det finns naturligtvis personer som hjälper mig och betyder mycket för min framgång. Min caddie Kyle Morrison, kanon! Mitt mentala bollplank i Sverige, Susanne Egemar och min medicinska rådgivare Dr. Ara Suppiah som hjälper mig med kost, rätt träningsmängder etcetera. Han säger till mig att vila bland annat, haha.

Ett mål för Anna 2017 är att vinna fler majors.
– Att vinna en ytterligare majors är en stor drivkraft för mig, säger hon. Jag hoppas att jag med mitt nya lite lugnare, friare golfliv, kommer att vinna oftare. Jag har med åren lärt mig att koppla bort golfen när jag är ledig. Grafisk design till exempel, är ett av mina stora intressen. Men jag lägger också mycket tid på att ha kontakt med min familj och mina vänner hemma i Sverige.

Du som vill se Anna Nordqvist spela i Europa i år får åka till antingen till Evian i Frankrike, Dundonald Links eller Kingsbarns i Skottland.
– Tyvärr finns det ju ingen Europatourtävling för damer i Sverige längre. Det är synd, för det skulle behövas, funderar hon.

Förhoppningsvis får vi se mycket av Anna Nordqvists spel på TV. Dels på LPGA-touren dels i kampen om Solheim Cup, som i år avgörs i USA. Anna lär bli ett av Europas tyngsta vapen. Hennes 11:e plats i förra helgens major, ANA-Invitational, tog henne ännu ett steg upp på världsrankingen. Nu är hon tionde bästa golftjej i hela vida världen.

Dela artikeln

Journalist

Göran Nordqvist

Fler artiklar