Weekly News

Markus Rosenberg tror på guld HÄLSA & SPORT

Ett nytt kapitel för Markus Rosenberg

Markus Rosenberg lägger fotbollskläderna på hyllan efter säsongen 2018. Han har spelat sedan han var 5 år, men nu är det dags att ta steget tillbaka och fokusera på något annat än fotbollsplanen.

“Hemma är jag som vilken småbarnsförälder som helst”

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg är inne på sitt sista år som fotbollsspelare. En framgångsrik proffskarriär börjar lida mot sitt slut.

Han köptes av Ajax i Holland som 23-åring. Efter det ägnade han flera år i både Tyskland, Spanien och England. 2014 återvände han till hemmaplanen och trygggeteb i Malmö.

Frågan är vad som händer efter fotbollen. För tillfället är han med och bygger en padelhall i Höllviken där han växte upp. Ett första steg bort från en värld som han har levt i sedan han var fem. Känslorna inför avskedet till fotbollen är blandade.
– Det kommer vara väldigt utvecklande att ta ett steg bort från fotbollen för att inse vad jag är jag bra på utanför planen. Kunna planera flera veckor framåt och bara göra som jag vill. Jag vet samtidigt att det kommer kännas tomt och att jag kommer sakna fotbollen väldigt mycket. Det kommer nog vara mer ångestfyllt än vad jag vågar erkänna i dag. Det gäller att förbereda mig noga mentalt, bearbeta det på vägen. Jag tror det är bra att starta upp ett annat liv parallellt som du kan se fram emot sedan.

Din roll som lagkapten i dag kanske kommer till en annan ledarroll i framtiden?
– Fortsätter organisationen och klubben att utvecklas så kommer det finnas fler och fler positioner så man vet aldrig var det kan leda till. Det finns så många roller runt ett lag.

Markus Rosenberg har en strålande fotbollskarriär att se tillbaka på. EM, VM, skytteligavinster, Champions League och framgångarna med Malmö FF. Hans tio år ute i Europa var en viktig del och han njöt mycket av stunden, men han skulle inte vilja tillbaka dit nu.
– Om jag tittar tillbaka på min karriär och familj så var det helt rätt steg att komma hem just då. Barnen började komma i skolålder och det blev för jobbigt att flytta runt hela tiden. Samtidigt fick jag se olika delar av Europa och uppleva tre olika typer av spelsätt.

Markus Rosenberg hemma och Markus Rosenberg på planen är två helt olika personer. Hans spelstil har alltid varit tuff, distinkt och han är en hetlevrad spelare. När man träffar honom pratar han lugnt, sansat och eftertänksamt.
- Jag gör av med all energi på planen och allt fokus är där och då. Hemma är jag som vilken småbarnsförälder som helst. Kör, hämtar, lämnar, planerar och har fasta tider.

I dag är Markus Rosenberg tvåbarnsfar till en tjej på åtta och en kille på år. Fotbollsintresset finns hos dem, men är kanske inte lika extremt som för Markus som var en stor talang tidigt. Hans familj flyttade mycket när han var liten, men fotbollen hängde alltid med.
– Båda mina barn går på varje match. Min grabb spelar, snackar och kollar mycket fotboll, men det är en helt annan femma att spela i trädgården än på en fotbollsplan så vi får se hur länge det håller. Min dotter är inte så intresserad av att spela, men älskar allt runt omkring. Jag tror hon gillar stämningen och hela MFF-paketet mer än själva fotbollen.

Malmö FF har dominerat Allsvenskan de senaste åren och spås vinna även i år. Det är en kombination av många delar, menar Markus.
– Det är häftigt och väldigt kul, men det är ju såklart en färskvara. Föreningen har byggt upp något stort från grunden. Allt från ungdomsverksamhet till hur man väljer att spela fotboll. Känslan är att vi står med starkare trupp nu och det är lättare att locka till oss bra spelare när framgångarna är stora.

Fakta

FAKTA

Född 1982 och uppvuxen i Höllviken som han återvände till för några år sedan. Fru och två barn, 5 och 8 år. 2018 blir hans sista år som professionell fotbollsspelare. För tillfället är han med och bygger en padelhall. Ambassadör på Ronald McDonald Hus i Lund. Blev utnämnd till Årets skåning 2012.

Vinjett: Livsstil

Innehållsförteckning: Kapten Rosenberg tackar för sig

Digital Puff: Per Morberg har svårt att släppa sina roller. Läs hela reportaget på Analyslivsstil.se

Journalist: Fredrik Söderlund 

Dela artikeln

Journalist

Fredrik Söderlund

Fler artiklar