Weekly News

SYRAD GRÄDDE - mot nya smaker MAT & DRYCK

Enkelt att lyckas i köket

Hur lyfter man matlagningen från god till fantastisk? 

– Det flesta rätter vinner på att ha lite syra i sig och på finkrogen laboreras det med vinäger, citron och lime för att ge maten en ytterligare dimension. Generellt sett är man lite sämre på detta när man lagar mat hemma, säger Andreas Hedlund på Restaurang Villa Wera. 

"Jag tycker att man ska våga prova produkten och förundras över hur enkelt det är att lyckas i köket."

Han berättar att han medverkat i en workshop där kockar och matlagare tillsammans tagit fram framtidens syrade produkt som gör det enklare att lyckas med fantastisk matlagning även hemma - Arlas Syrade Grädde:

– Jag testkörde 1 000 liter på restaurangen innan den kom ut på marknaden och använder produkten både hemma och professionellt. Jag tycker att den på 30 procent är härligast, det finns även en på 15 procent. Den är en absolut favorit i såser, att byta ut grädden mot syrad grädde, i en pepparsås, gräddsås eller vitvinssås, men även i hummersoppa, grön ärtsoppa, eller potatispuré. Rätterna blir mer spännande och på något vis snällare mot munnen, godare och fräschare och ger en perfekt balans mot sötman i maten. Jag tycker att man ska våga prova produkten och förundras över hur enkelt det är att lyckas i köket. 


NYÅRSRECEPT 

Grönärtsoppa med vispad syrad grädde

Förrätt - 4  portioner

1 msk Arla® Svenskt Smör

1 gul lök

½ vitlöksklyfta

½ liter grönsaksbuljong

300g gröna ärtor, frysta

1½ dl Arla Köket® syrad grädde 30%

1 msk citron

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl Arla Köket ® syrad grädde

 

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt buljong och koka cirka tio minuter.  Lägg i ärtorna och mixa soppan slät. Häll i den syrade grädden och koka upp. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Vispa den syrade grädden lätt och toppa soppan med en klick.



Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis 

Varmrätt - 4  portioner

600 g oxfilé

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk Arla® Klarifierat Smör

Pepparsås:

1 msk svartpepparkorn

1 gul lök

2 msk Arla® Svenskt Smör

1 dl vitt vin

2 dl kalvbuljong

2 dl Arla Köket® syrad grädde 30%

½ tsk salt

Ugnsrostad potatis:

600 g potatis

Arla® Smör&rapsolja spray

250 g körsbärstomater

färsk timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58°, cirka 20 minuter. Låt köttet vila minst fem minuter innan det skivas.

Mortla pepparn grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och fräs ytterligare cirka en minut. Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften cirka 15 minuter på medelvärme. Häll på den syrad grädden och koka ihop till önskad konsistens, fem till tio minuter. Salta.

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och dela potatisen, lägg i en ugnssäker form. Spraya smör-&rapsolja över potatisen. Lägg på tomater och timjankvistar. Tillaga i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Salta och peppra.

Skiva köttet och servera med ugnsrostad potatis och pepparsås.




Vispad vaniljcrème med rårörda jordgubbar 

Efterrrätt - 4  portioner

Vaniljcrème:

1½ dl Arla Köket® syrad grädde 30%

150 g Arla® färskost naturell

1 dl florsocker

1 krm vaniljpulver eller urskrapade frön från 1 vaniljstång

Rårörda jordgubbar:

250 g jordgubbar

2 msk strösocker

Börja med de rårörda jordgubbarna. Rensa och kvarta jordgubbarna. 

Stör över socker och rör tills sockret löst sig.

Blanda syrad grädde med färskost och florsocker. 

Vispa till krämig konsistens. 

Fördela krämen i serveringsglas och toppa med jordgubbarna.


Fakta

* Recept från Arla Köket

Fler recept hittar du på: 
http://www.arla.se/recept/


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar