Weekly News

Ebba Kleberg von Sydow BARN

Ebba Kleberg von Sydow guidar dig genom graviditeten

Graviditet och att föda barn är ingen enkel match. Ebba har varit med om det flera gånger, vilket resulterat i tre härliga barn och en gravidbok.

"Som förälder får man ett annat perspektiv på vad som är viktigt i livet."

Att bli gravid är en stor händelse. Oron inför att allt inte är som det ska ligger konstant i bakhuvudet. Och sen är det allt det där fantastiska, som första sparken eller första sparkdräkten i storlek 50. 

– Jag älskar att vara mamma, det är en härlig bergodalbana. Man kastas mellan lycka, skratt och förtvivlan, mellan att försöka diskutera med en trotsig tvååring och till att se barnen busa och skratta tillsammans, då svämmar det nästan över i mammahjärtat. Visst är man trött efter vaknätter och sömnbrist, men man får också oanade superkrafter som förälder, säger Ebba. 

Ebba Kleberg von Sydow arbetar som bäst för att få ihop livet med sömnlösa nätter, jobb och barn – och lägger nu krut på det som är viktigt. 

– Nu blir det mindre slösurfande och ”att göra”-listorna bockas av i rasande fart, den bästa motivationen är ju att komma hem till barnen. 

Som offentlig person har hon fått en hel del åsikter om sitt levnadssätt. Då hon inte riktigt kunnat ”koppla ner” sin verksamhet har hon fortsatt att jobba lite grand, i kombination med att vara hemma. 

– Jag trivs med mitt val och är medveten om att det är en lyx att kunna göra så. Tyvärr är vi rätt dåliga på att respektera hur andra väljer att göra. Det förvånade mig hur ohyggligt starka åsikter folk har kring allt från amning till hemlagad babymat och hur man löser det där med barn och jobb. Det är verkligen minerad mark i dag. 

Vilket råd vill du ge blivande mammor kring barn och arbete?

– Prata ihop er, som par, inför babyns ankomst. Vad har ni för förväntningar, hur tänker ni båda? Hur kan det blir så jämställt som möjligt? Jämställdhet är alltid det bästa för relationen, ekonomin och er som familj, både på lång och kort sikt. Planera så mycket det går – men var beredd på att det kan ändra sig. Hur det blir till slut beror på vem som ligger där inne i magen. 

– Var snäll mot dig själv under graviditeten! Stressa inte, ta hand om dig och må så bra som du bara kan. Det är en unik period i livet, de här månaderna kommer aldrig igen. Flyg inte iväg i onödan i vecka 23, semesterresan kan vänta, skippa sista timmen på kontoret och ta tid till saker som gör dig glad och ger kroppen energi. 

Ebba tycker att man ska fokusera på att ta hand om kroppen – och själen. Hon var själv trött under sina graviditeter och somnade gärna före halv nio. Trots det var hon noggrann med att försöka komma iväg till gymmet och gravidyogan.
– Se de här nio månaderna som en ”hälsoutmaning”, unna dig själv att träna och må bra. Det är tungt att gå omkring med en bebis i magen, för att inte tala om hur tungt det blir sedan när du ska bära, amma, vyssja och dra runt på en vagn. Träna rygg och armar, bygg upp musklerna för att förebygga värk senare. Gravidyogan var för mig ett härligt komplement, en oas i vardagen.  

Men om man bara är trött och sugen på sötsaker då?

– Andra graviditeten var jag sugen på fräscha sallader och smoothies, då var det lätt. Första gången var jag farligt sugen på kanelbullar. Jag unnade mig en bulle då och då. Sans och balans är viktigt, sunt förnuft helt enkelt. Men försök hitta ”ersättare”, exempelvis turkisk yoghurt med bär och nötter i en skål om du får ett grymt glassug på kvällen.

Varför skrev du guiden?

– Det finns hundratals appar och mängder av information på nätet om utvecklingen vecka för vecka. Men jag saknade en bok om oron, känslorna och tankarna inför den stora förändringen det är att bli mamma. Och plötsligt har folk åsikter om vad man äter, hur man klär sig, hur man väljer att träna, listan kan göras lång. 

Då föddes idén om att skriva en guide till alla blivande mammor – helt utan pekpinnar. 

– Jag ville skriva en bok som är den där vettiga, kloka kompisen, som tar upp det man kanske inte frågar barnmorskan om. Jag har intervjuat massvis med mammor, gravida och experter. Den innehåller allt från mat, hälsa och träning till ekonomin och relationen. 

I boken berättar Ebba öppenhjärtigt om sina upplevelser och vi får bland annat läsa om hennes första förlossning som var tuff och långdragen. Men vi får även veta hur Ebba handskades med sin rädsla när det var dags för andra förlossningen. Solsken varvas med mörka moln och igenkänningen för en som är gravid är stor. 

Vanliga mammor berättar om sina upplevelser, som hon som köpte tre semlor – två till sig själv och en till mannen. Men han fick aldrig den där tredje semlan. Boken tar upp smärtor i underlivet, samliv och kraftiga blödningar. Ena stunden kommer du skratta, andra stunden vrida dig obekvämt och tänka "det där ska inte hända mig". Oavsett så får du ta del av andras upplevelser och oro, vilket lugnar en blivande mamma. 


Tips från Ebbas gravidbok: 

1. Tänk praktiskt. Tänk på att du ska fram och tillbaka till barnmorskan många gånger under graviditeten. Välj en mottagning som ligger nära ditt jobb eller där du är om dagarna. Och klickar du inte med din barnmorska, byt, det är inga konstigheter. 

2. ”Smyggravid” på festen. Håll nyfikna vänner och släktingar från att uppmärksamma din nya livsstil utan vin. Ebba tipsar om att helt enkelt inte säga något, ta emot vinet och låtsas sippa under kvällen.  

3. Snacks i handväskan. Nästan alla mår illa under graviditetens första tolv veckor. Det hjälper att småäta, gärna torra, knapriga saker. Gå inte hemifrån utan en påse knäckebröd, torra kex eller nötter, tipsar Ebba. Bubbelvatten funkar också för många!

4. Stödstrumpor. Många gravida samlar på sig vatten, framförallt under senare delen av graviditeten. Ebba var själv en stödstrumpsanvändare och säger att de såväl hjälper mot ömma och stumma ben, som att de lindrar pirr i benen.


Fakta

FAKTA
Journalisten Ebba Kleberg von Sydow är bland annat känd från Expressen, Veckorevyn och som programledare för kungliga bröllop, Nobel och Gokväll. Hon har skrivit kokböcker, en stilbok och är en av Sveriges främsta bloggare.

Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar