Weekly News

Vad ska man tänka på när man flyttar? HEM & TRÄDGÅRD

Checklista för flytt utomlands


Funderar du på att flytta utomlands? Här är en enkel lista på vad du behöver göra innan det bär iväg.

Börja förbereda flytten i god tid eftersom vissa handlingar och beslut kan ta tid innan dom är klara. Du gör dig själv en tjänst eftersom du slipper onödig stress och risken att missa något. Vissa saker är även svårare att ordna med i efterhand.

Kontrollera pass, eventuellt visum och uppehållstillstånd. Kontakta svenska ambassaden i det land du ska flytta till, de har värdefull kunskap och information som du behöver för din flytt.

Boendet i det nya landet är en av huvudpunkterna. Går det att ordna med innan eller behöver du vara på plats? Ska du flytta till en stad eller region där det bor många svenskar kan du säkert ta hjälp av den lokala svenska föreningen. Sociala medier såsom Facebook kan vara till stor hjälp.

Jobb och försörjning är en viktig del. I vissa länder får du bo kvar så länge du kan klara dig själv ekonomiskt. För att få jobba utanför EU krävs oftast arbetstillstånd och för studier behöver du studietillstånd. En del länder har stränga krav och ser allvarligt på om du inte följer dessa regler.

Ska du bo utomlands i ett år eller mer vill Skatteverket att du meddelar det. Flyttar du till några av de nordiska grannländerna ska du anmäla det även där. Kontakta Skatteverket för mer information.

Du kan behöva skatta i Sverige trots att du bor utomlands, Det är olika faktorer som avgör, till exempel om din familj bor kvar i Sverige eller om du har ett året om boende kvar. Vänd dig till Skatteverket för korrekt information om just din situation. Hur mycket du ska skatta i det nya landet behöver du checka av med myndigheterna där.

Ta med personliga saker och möbler eller köpa nytt? Här gäller det att vara rationell och välja ut, det mesta går ju faktiskt att köpa på plats. Det är för övrigt dyrt och tar lång tid att frakta med båt eller flyg.

Du kanske behöver eftersända post eller låta det gå till någon bekant i Sverige. Det går även att ha en postbox om någon du känner kan tömma den åt dig med jämna mellanrum.

Bankkort, körkort, mobilabonnemang och annat kan vara bra att kolla upp innan flytt. I vissa länder behöver du ha ett internationellt körkort och ibland även ett tillstånd från den lokala polisen eller annan myndighet. På Motormännen hemsida finns det en bra tabell för vad som gäller i olika länderna.

Om olyckan är framme och du blir sjuk eller till och med avlider i det nya landet vad gäller då? I länder utanför EU behöver du oftast ha en privat sjukvårdsförsäkring. Det är inte självklart att du får begravas i Sverige om du flyttat utomlands. Enligt begravningslagen i Sverige är det bara de som är folkbokförda i Sverige och som betalar begravningsavgift via inkomstskatten som har rätt till begravningslagens tjänster.

Fakta

Dela artikeln

Journalist

Anette Karlsson

Fler artiklar