Weekly News

Camping från norr till söder

Oavsett ifall resan går mot den svenska övärlden, om det är fjällen eller skånska strandhugg som är målet, så är camping ett mångsidigt logialternativ.

Begreppet camping innefattar så mycket mer än övernattning i tält på ojämnt underlag, endast förmildrat av den tunna närvaron av ett föga bekvämt liggunderlag. Camping kan vara hur bekvämt och lyxigt som helst, med den bibehållna fördelen att man fortfarande har möjlighet att bo mitt i naturen. Välj den form av camping som passar dig bäst: tält, husvagn, husbil, glamping eller campingstuga.

I egen eller hyrd husbil eller husvagn kan du se dig omkring på ett bekvämt och säkert sätt. Friheten att stanna och övernatta där man helst vill, att alltid ha boendet med sig har gjort att husbilssemester nu är populärare än någonsin. Vill du hellre bo i tält, men utan att tumma på komforten, så satsa på Glamorös Camping, Glamping – lyxig övernattning i stora möblerade tält. I Sverige kan du testa svårslagen glamping på såväl Gotland, som i Stockholms Skärgård eller i fjällen. Att bo i campingstuga är ett annat bekvämt sätt att leva campingliv. Ta bilen eller cykeln från plats till plats, upplev kultur och natur i vårt avlånga land, anländ till en väntande stuga där du kan njuta av kvällsgrillning och en god natts sömn. På campingplatser runt om i landet finns allt från enkla stugor med wc i servicebyggnad till fullutrustade stugor. Från norr till söder bjuder sommarsverige på oslagbara campingmöjligheter:

Uppe i norra delarna av landet, kring Nordingrå, finns mängder av små vackra, välbevarade fiskelägen. Bo på Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina, vid Norrfällsvikens fiskeläge. Njut av vandring och friluftsliv på dagarna och ljusa sommarkvällar vid lägerelden med nyhalstrad fisk. 

I östra Sverige väntar Gotland – unikt med sin natur, sina många soltimmar, vackra kust och sin egensinniga själ. Bo på Snäcks camping, fyra kilometer norr om Visbys innerstad, beläget på en höjd vid Visbys finaste badstrand med havsutsikt precis vid strandkanten. Promenera i medeltidsstaden Visby, där varje liten kullerstensgränd är sprängfylld med magisk historia och där ringmuren bidrar med sin speciella aura av oförgänglighet. Barnfamiljer besöker med fördel Kneippbyns Sommarland och Vattenland där det förutom obegränsat med vattenaktiviteter går att besöka det riktiga Villa Villekulla och bo på Kneippbyns camping. 

Från en ö till en annan. I Skåne kan du ta båten från Landskrona till natursköna Ven. Ön lämpar sig särdeles väl för framfart i njutbart cykeltempo och naturen erbjuder en upplevelse av oslagbar dignitet. Det är bara att ge sig av längs vägarna som leder kors och tvärs över ön och tar dig till branta klippor som stupar ner i havet, getfarmar där du kan köpa lokalproducerade varianter av getost, gårdscaféer i pittoresk miljö, glassbarer, fiskrökerier och gallerier. Bo på Vens Camping & Stugby, en liten tält- och stugcamping i St:Ibb, som drivs av familjen Ljungqvist.

Ett besök i Skåne är inte komplett utan en sväng till Österlen, Sveriges riviera. Bo på Borrbystrands Camping, en pärla längs Österlens kust vid en av Sveriges vackraste sandstränder. Passa på att vandra på Skåneleden – Österlenleden som sträcker sig längs Österlens fantastiskt fina kust och passerar Borrbystrands Camping i både östlig och västlig riktning. 


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar