Weekly News

Camping – ett versatilt sätt att se sig omkring

Oavsett ifall resan går söderut mot kontinenten, om det är svenska fjällen eller skånska strandhugg som är målet, så är camping ett mångsidigt logialternativ.

"Ta bilen eller cykeln från plats till plats, upplev kultur och natur i vårt avlånga land och anländ till en väntande stuga där du kan njuta av kvällsgrillning och en god natts sömn."

Begreppet camping innefattar så mycket mer än övernattning i tält på ojämnt underlag, endast förmildrat av den tunna närvaron av ett föga bekvämt liggunderlag. Camping i dag kan vara hur bekvämt och lyxigt som helst, med den bibehållna fördelen att man fortfarande har möjlighet att bo mitt i naturen. Vi tittar på tre olika campingformer som går att variera i det oändliga oavsett plånbok och resmål.

Köp eller hyr husbil och se dig omkring på ett bekvämt och säkert sätt. Friheten att stanna och övernatta där du helst vill och att alltid ha boendet med sig har gjort att husbilssemester nu är populärare än någonsin. Svenska campingplatser hade över en miljon husbilsnätter förra året och många campingplatser erbjuder speciella tomter för husbilsgäster. Fördelarna är många: det är lättare att köra husbil än husvagn och allt du behöver för din semester finns tillgängligt i bilen. Leta upp de vackraste fjällsjöarna, den finaste strandremsan eller bo mitt i stan med närhet till kultur och nöjen. Det finns få begränsningar för var du kan övernatta med husbil och du får ofta bästa läget till en spottstyver mot vad ett hotell på motsvarande plats skulle kosta. Ta med cyklar och passa på att göra dagsturer med husbilen som utgångspunkt. Många husbilar är dessutom vinterbonade och passar även för skidsemestern.

När är livet som bäst? Läs även en tidigare ledare med Åsa Nilsonnes


Eller vad sägs om Glamorös Camping – Glamping. Det är ett amerikanskt fenomen som på senare tid rönt växande framgångar i Europa, främst i Holland och Frankrike. Lyxig övernattning i stora möblerade tält är det nya heta och campingformen passar dig som inte ser charmen i att tillbringa semestern på primitivt vis, men ändå tycker om äventyr och att bo nära naturen. Tänk lyxigare tält, med bäddade sängar, fluffiga duntäcken, braskamin, renhudar, designstolar, fåtöljer, kanske en soffa och en lite glammigare miljö. Allt från spektakulära tält med musikanläggning till kristallkronor går att uppbåda på glampingfronten. Många gånger erbjuds aktiviteter i anslutning till glampinglogin, och i USA har man ofta middag med kypare inkluderad i konceptet. I Sverige kan du testa på svårslagen glamping på såväl Gotland, som i Stockholms Skärgård eller i fjällen.

Att även bo i campingstuga är ett bekvämt sätt att leva campingliv. Ta bilen eller cykeln från plats till plats, upplev kultur och natur i vårt avlånga land och anländ till en väntande stuga där du kan njuta av kvällsgrillning och en god natts sömn. På campingplatser runt om i landet finns allt från enkla stugor med wc i servicebyggnad, till fullutrustade stugor med de bästa semesterlägena i Sverige. Vill du så kan du på många ställen lyxa till stugsemestern med en frukostbuffé, pool eller ett spa-besök. Är du ute efter en badsemester kan du stanna i flera veckor på samma plats, utan att behöva investera i egen sommarstuga. Styr kosan norrut och tillbringa fiskesemestern i stugboende invid forsande älvar, eller vandra i fjällen och njut av bekvämt boende efter en lång dag i naturen. För vintersemestern erbjuder många campingar i norr även större stugor med bastu, braskamin eller badtunna på oslagbart läge invid skidbacken eller längdspåret.

Missa inte vår trendspaning med Bygglovstrion

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar