Weekly News

Bo aktivt året om!

Bo Aktivts energi- och miljösmarta bostadsrätter ramas in av ett stor inglasat atrium och är ett exempel på nytänkande seniorboenden.

Vinterträdgården och wellnesscenter är centrala i våra bostäder.

Som ett resultat av den demografiska utvecklingen i Sverige har även efterfrågan på olika koncept som passar för vuxna som vill ha en aktiv och kompromisslös tillvaro långt fram i livet ökat. En innovativ lösning är ”Ett tak två generationer” i Stockholm, där bland annat PRO och SPF Seniorerna har varit delaktiga i projektet. Där matchas seniorer med studenter för en boendelösning över generationsgränserna. Samtidigt som man bidrar till att minska bostadsbristen skapas nya band mellan generationer och äldre som fortfarande vill, kan bo kvar nära vänner och familj. För de som hellre bor utomlands finns Scandinavian Village som består av lägenheter med skandinavisk standard i närheten av Bangkok, Thailand. Här finns inte bara golf och tropiska sandstränder utan även tillgång till sjukvård, transporter och reception.

De viktiga frågorna kring den moderna människans behov, förutsättningar, drömmar, hur man vill leva när livet går in i en ny fas, efter barn och de allra mest intensiva arbetsåren var just det som började uppta entreprenören och arkitekten Jens-R. Bjarøys tankar under en sjukhusvistelse.
– Vi som är lite äldre glöms ofta bort när det kommer till boende trots att det är många av oss som söker det lilla extra i våra hem. Vi vill både bo kvar, bo bra och ha närhet till aktiviteter och socialt umgänge, säger han.

Resultatet av hans funderingar blev Bo Aktivt, ett boendekoncept som utvecklats tillsammans med arkitekten Fredrik Krogeide och Johan Casselbrant, Kanozi Arkitekter i Göteborg. Tre projekt är just nu i planeringsstadiet och byggnaderna kommer att byggas i Tyresö Strand, på Öckerö och i Särö.

Bo Aktivts byggnation består av energi- och miljösmarta bostadsrätter som ramas in av ett stor inglasat atrium. Här ryms allt ifrån köksland och japanska trädgårdar till pool samt boulebanor, men även privata uteplatser. Det här är ett boende som sätter hållbarhet, miljö och wellness i centrum och passar de som vill leva i Sverige men vill kunna njuta av uteliv inomhus året om.
– Vinterträdgården och wellnesscenter är centrala i våra bostäder och det finns inga trösklar vare sig inne eller ute för att underlätta för alla, oberoende av funktionshinder. Ett aktivt liv förlänger livet men då måste det finnas möjligheter till rörelse i närhet till det egna boendet, säger Jens-R. Bjarøy.

Bergvärme och återvunnen energi från vinterträdgården samt balanserad ventilation med värmeåtervinning gör Bo Aktivts byggnader till lågenergi- och passivhus med en hållbar driftsekonomi.
– En bostadsrätt ska inte kosta mer än en likvärdig lägenhet i samma område och kostnadsandelen för Vinterträdgården, wellness och övriga gemenskapsytor ska per lägenhet ligga i nivå med kostnaden för en extra garageplats, säger Jens-R. Bjarøy.

Särö, Tyresö strand och Öckerö erbjuder alla havsnära, om än samhällsnära, lägen. Det finns dock de som hellre vill bo mitt i staden med centrumkärnan bara utanför dörren. För dem finns i stället BonTop, en vidareutveckling av Bo Aktiv, men där rena bostadshus ersätts av multifunktionsbyggnader som rymmer såväl boende som handel och kontor.
– Med kontor och handel i samma byggnad fördelas kostnaderna på större ytor, vilket möjliggör ett centralt boende med det lilla extra samtidigt som boendekostnaderna hålls nere på en rimlig nivå. Totalkonceptet är detsamma och BonTop gör det möjligt för seniorer att bo kvar inne i staden, samtidigt som städerna kan få behålla allt fler boende i alla åldrar, avslutar Jens-R Bjarøy. 

Dela artikeln

Journalist

Catharina Holm

Fler artiklar