Weekly News

Bengt Frithiofsson firar jul

TV-profilen Bengt Frithiofsson berättar entusiastiskt om sin glögg, mumma och vildsvinskorv, för att i nästa stund berätta att hans eget julbord i år kommer bestå av anka.

”I dag ser vår situation annorlunda ut och då förändras våra traditioner.”

Det visar på hur julfirandet numera innehåller så mycket mer än sill och julskinka.

– Julbordet har ju sina rötter i det gamla jordbrukarsamhället med en typ av mat som passade för fysiskt hårt arbete. I dag ser vår situation annorlunda ut och då förändras även våra traditioner, förklarar Bengt Frithiofsson.

Många reser ju även bort numera, byter julklappshysteri mot avkopplande dagar i solen.

– Och det är ju härligt att vi kan välkomna nya influenser och inte är så traditionstyngda. Med invandringen blandas också våra egna traditioner med nya och spännande från andra delar av världen, konstaterar han.

Men om vi återgår till den traditionella julen som Bengt Frithiofsson är väl bevandrad i, så ligger ett gediget arbete bakom den kunskap han förmedlar kring den i TV-rutan. Han visar bland annat på en tjock bunt med resultat från provsmakningar genom årets sortiment av juldrycker. Bland annat har han testat Blossas årliga specialglögg, i år med smak av Earl Grey i vilken han inte var helförtjust. Men det finns annat i sortimentet som han är desto mer förtjust i.

– Alla dessa nya mikrobryggerier som dykt upp runt om i landet och som med stort engagemang och intresse kommer med många roliga nyheter på ölsidan till exempel.

Det som också engagerar Bengt Frithiofsson är att det nu utvecklas allt fler väldigt goda alkoholfria ölsorter, som smakar mycket bra och som han tycker är ett måste på julbordet.

Men han provsmakar inte bara andras drycker utan gör även en del egna, bland annat en egen glögg. Ordet glögg kommer från ”glödgat vin” som fått namnet efter sättet man gör det på då en sockertopp dränkts in i cognac som sedan antänds och sockret smälter ner i vinet och ger sötma till glöggen.

– Och, vid serveringen brukar jag byta ut russin och mandel mot fikondelar som marinerats i cognac, det kan verkligen rekommenderas, säger han.

En annan dryck han gör efter eget recept är mumma (hans recept finns här intill). Han har också egna recept på maträtter, bland annat en egen vildsvinskorv som passar på julbordet.

Sedan kommer då frågan hur han själv kommer fira julhelgen och vad som står på hans julbord, och då blir svaret lite förvånande.

– Jag firar jul tillsammans med goda vänner som är krögare. Och eftersom de har vadat i sillsallad i ett antal veckor före jul, så vill de själva inte se åt julbord på julen. I stället äter vi anka på julafton och jag gör min speciella pasta carbonara på juldagen, avslutar Bengt Frithiofsson med ett stort leende på läpparna.Fakta

Tips

Så ”attackerar” du julbordet

Bengt Frithiofsson bästa råd när det gäller hur man kan ta sig an julbordet och vilka drycker som passar till vilka rätter är:

• Börja med att gå runt hela julbordet och ta in alla de alternativ som erbjuds. Fundera därefter på vilka rätter som du själv kan göra hemma. Välj bort dem och fokusera på sådant du sällan äter.

• Kasta dig inte över alla fat på en gång, utan välj med omsorg och ta lite i taget.

• Byt tallrik ofta för att inte blanda olika smaker.

• Stressa inte – julbordet bör spisas i lugn och ro för att man till fullo ska kunna njuta av de olika delarna.

Förslag på drycker som passar bäst till julbordet

Julbordets klassiska rätter kräver olika drycker.

Inlagd sill och Jansons frestelse – till dem passar nubbe som exempelvis en akvavit. Till nubben dricks med fördel öl och till jul finns det lite speciella julölet som får en djupare maltsmak som en följd av att malten är hårdare rostad.

Till laxrätter, till exempel gravad med en liten sötma från såsen – till det passar tysk riesling eller pinot gris från Alsace, båda med frisk syra och liten sötma.

Till charkuterier passar julöl allra bäst. Och till revbenspjäll och skinka så kan ett rödvin på pinot noir-druvor, eller en Rioja i klassisk stil med mjuk garvsyra och liten vaniljton från amerikansk ek passa bra.

Glöm inte alkoholfria alternativ!


Bengts Julmumma

Bengts Julmumma med doft av kardemumma och citrus, med knäckiga röktoner, malt, barrskog och en försiktig sötma.

Det här behöver du:

2 julöl

2 Carnegie Starkporter

1 sodavatten

6 cl Madeira Malvoisie

6 cl gin

1 citron

1/2 tsk. mald kardemumma.

Gör så här:

1. Häll försiktigt, källarsval julöl, sodavatten, Madeira och gin i en tillbringare.

2. Häll försiktigt längs bringarens kant i portern som bildar en stadig, gräddigt skumkrona.

Pudra över den finmalda kardemumman. Rör om försiktigt. Riv fint yttersta delen av apelsinskalet över skumkronan.

Serveras källarsval, max. tio grader.

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar