Weekly News

Åtta måsten att besöka i sommar


1. En värld av dinosaurier

A world of dinosaurs som finns i Kalmar är Europas största dinosauriemuseum och har utsetts till Årets turistmål både 2016 och 2014. Utställningshallarna på 3 500 kvadratmeter visar över 100 skelett, samt dinosaurier som naturtroget och levande har återskapats. Här ryms bland annat de åtta meter höga och 22 meter långa arterna Mamenchisaurus och Omeisaurus, samt flygande arter med vingspann på tolv meter.
— Jag tror att vi alla har en medfödd fascination för dessa stora och mäktiga djur som är vetenskapligt bekräftade. I utställningen visas hur det kan ha varit att möta dem, hur de rörde sig, andades och deras läten, säger Roland Wiberg, grundare av A world of dinosaurs.

Utställningen förändras ständigt och växer mycket för varje år. Det som visas nu speglar hur långt forskningen om dinosaurier har kommit i dag. Skeletten består av över 7 000 skelettdelar. Nytt för i år är att det går att köpa dinosauriefossil från utställningen för att ta med sig hem. För barnen finns också naturtrogna dinosaurieägg som går att klättra in i.
— Hela tiden kommer ny kunskap och nya dinosaurier flyttar in. Även den som besökt utställningen tidigare kan inte veta vad som väntar bakom nästa hörn, säger Roland Wiberg.2. Swimrun helgen före midsommar

Sjöloppet är en Swimrun-tävling som äger rum varje år lördagen före midsommar. Tävlingen blandar simning med löpning i skog och stadsmiljö. Varje lag ska ta sig igenom totalt 25 olika delsträckor. På vägen simmar deltagarna i nio olika sjöar och tävlingen börjar med löpning längs charmiga kullerstensgator i centrum av småländska Eksjö.
— Om man jämför med andra swimrun-lopp är Sjöloppet väldigt variationsrikt och vi brukar få höra att bansträckningen är trevlig, säger Dick Jonzon, projektledare för Sjöloppet. 

Två olika klasser finns att välja på, distansloppet som är 30 kilometer och sprintloppet som är 17 kilometer. Längs banan hejar publiken tillsammans med 70 funktionärer och nytt för i år är att det finns en hoppborg och tillgång till massage vid start- och målområde.
— Vår tanke är att det ska finnas något för alla i familjen, säger Dick Jonzon.

Startskottet för tävlingen skjuts av Smålands Karoliner, en anrik påminnelse om att Eksjö är en gammal militärstad.3. Sportbilar och musik i orsa 

Orsa sportbilsfestival är sommarens stora folkfest för alla som har sportbilar som specialintresse. Helgen efter midsommar 30 juni–2 juli 2017 arrangeras festivalen för tredje gången. Det kommer många bilar, bilentusiaster och bilklubbar till festivalen, där också musikunderhållningen spelar en stor roll.
— Bilar och rock’n’roll har alltid hört ihop. Vi lägger ner mycket krut på underhållningen under festivalen, säger Kalle Moraeus som är underhållningsansvarig och medarrangör av Orsa sportbilsfestival. 

Nytt för i år är en förbättrad organisation och ett större utbud av dagsaktiviteter, så som tävlingen Gasaloppet, dit många av Sveriges bilklubbar är anmälda. Under festivalen väntar också möjligheten att provköra nya sportbilar, åka med i extrema sportbilar och att se speciellt inbjudna sportbilar som gästar Orsa.
— För varje år får vi bättre flyt och fler besökare. Det är fina vägar att åka på i Dalarna och det finns många kringaktiviteter i närheten. Det finns bra ordnade boenden under festivalen och i år skippar vi det dåliga vädret, säger Kalle Moraeus.

I närmiljön finns bland annat också Orsa Rovdjurspark och Rovdjurscentrum som kan vara väl värt ett besök för hela familjen. 4. Dala River Adentures – fartfylld forsränning

Kundanta ”Lama” Shyangbo är en av delägarna på Dala River Adentures som erbjuder forsränning längs vackra älvsträckor. Hans karriär startade i Nepal och fortsatte sedan i de stora floderna Ganges, Zanskar och Brahmaputra i Indien där han jobbade som raftguide under många år. Efter det blev det en flytt till Island för att jobba med forsränning för att sedan placera sig i Dalarna och bedriva sitt eget forsränningsföretag – Dala River Adentures. Med sin breda kompetens och 25 års erfarenhet vet Lama allt om hur forsränningsupplevelsen blir en härlig adrenalinkick. Säkerhet och säkerhetsfrågor är väldigt viktigt för Lama. Han har forsutbildning på avancerad nivå och erhåller höga krav på säkerhetsmedvetande samt kunskap hos guiderna i sitt team.

Lama har en stor passion för olika aktiviteter på vattnet och han finner stor glädje i att ge alla människor unika upplevelser på älven och i forsen. Dala River Adentures erbjuder för andra året i rad blöta äventyr i Fänforsen och Kärringforsen. De erbjuder även Duckie som är en uppblåsbar tvåmanna kanot samt Riverboard som liknar en surfbräda där det utlovas en fartfylld upplevelse.

Lama planerar att börja med kurser i forskajak så fort han får tid.5. Karuseller och pirr i magen

Ett återkommande nöje under sommaren för många barn, ungdomar och familjer är ett besök på någon av Sveriges alla nöjesparker. En av landets mest lustfyllda parker med scenframträdanden, klassiska karuseller, sockervadd, stora färggranna godisklubbor och nya magkittlande åkattraktioner är Liseberg i Göteborg.

Sommarens nya åkattraktion på Liseberg heter Loke och är en roterande gondol där du som passagerare sitter fastspänd, med ansiktet utåt och fritt hängande ben. I Lokes yttersta läge slungas du 42 meter upp i luften. 

För de våghalsiga finns också andra attraktioner där upplevelserna liknas vid allt från att sväva genom luften, att falla fritt från 146 meter i 110 kilometer i timmen till att uppleva 4.3 G-krafter. För yngre besökare finns attraktioner där de till exempel får snurra i stora kaffekoppar, köra små radiobilar eller åka drakbåt. Flera av de mer traditionella och klassiska karusellerna finns också, så som FlumeRide, Slänggungan, ett stort pariserhjul och sagoberättande från några av våra mest klassiska sagor. 

För den som vill besöka en nöjespark i sommar finns ofta förmånliga erbjudanden och rabatter genom kundkorten hos olika butikskedjor.6. HAVSDOPP OCH INOMHUSBAD MED RUTCHBANOR

Sommar, sol och bad är en av våra svenska idyller under sommarlov och semesterdagar. Havet lockar många att bada under sommarens allra hetaste dagar och havet kan även vara en favorit för djärva badare vid kustens många stränder och badställen under de lite kyligare dagarna. 

För den som inte vill bada i havet utan vill njuta mer av vågorna på avstånd finns andra aktiviteter vid Sveriges stränder, både med och utan bad. En av Sveriges havsnära destinationer med tillgång till allt från strandaktiviteter, spa och lekland till äventyrsbad och havsdopp är Pite Havsbad.

Pite Havsbad har avkoppling som tema i sin miljö nära naturen, med tillgång till massage, strandbadtunnor och after beach med livemusik. Det finns också aktiviteter som golf, gokart, beachvolleyball och streetbasket för den som känner sig rastlös. För de allra minsta finns ett lekland med bollhav, rutchkanor, klätterväggar och klätterställningar. 

För de större barnen finns ett äventyrsbad med en vattenrutschbana som är 81 meter lång och har tio meters fallhöjd. Det finns en space-bowl som går att åka flera varv i, upplevelseduschar med färger och dofter, lugnare rutschbanor, bubbelpooler samt olika typer av bastu. 7. Festivaler i sommarkvällen

Sommartid är festivaltid. Sveriges många festivalarrangörer bjuder in till ett brett utbud av artister som spänner över flera genrer och riktar sig till olika åldrar. Den allra nordligaste festivalen i Sverige är Kirunafestivalen, som varit återkommande sedan år 2000. 

Festivalen är en stor familjefest med en blandning av lokalbefolkning, turister, hemvändare och ditresta festivalbesökare. I närheten av midnattssol, gruvberg och Kebnemassivet gungar festivalbesökarna omgivna av en vild och lugn natur. 

Som vid de flesta andra festivaler i Sverige finns både kända artister och nyare stjärnskott. Kirunafestivalen 2017 äger rum från slutet av juni till början av juli, då festivalbesökarna kan se konserter med Magnus Uggla, Weeping Willows, Sofia Jannok, SEEB, Skott, Lisa Lystam Family Band, Stiftelsen och John Lindberg Trio. Vid sidan av konserterna gästas festivalen av ett tivoli med diverse åkattraktioner. 

För den som vill resa till festivalerna i sommar finns tåg, flyg och ofta även festivalbussar från olika orter i Sverige. Från till exempel Stockholm går det att flyga till Kiruna med en restid på 90 minuter. Framme i Kiruna finns lokala festivalbussar. 8. Svenskt äventyr med garanterad svalka

Ett sommaräventyr i Sverige kan varieras i det oändliga. För den som är sugen på äventyr finns allt från havskajak, höghöjdsbanor och bergsklättring till grottbesök. Lummelundagrottan på Gotland utanför Visby klassas som ett naturreservat och är en av Sveriges längsta grottor. Grottans utforskade del är närmare fyra kilometer lång och det finns fortfarande delar av grottan som är outforskade.

De inre delarna av grottan har ett relativt konstant klimat med en lufttemperatur på fyra till åtta grader Celsius och en relativ fuktighet på 95–100 procent. Det gör grottbesöket till ett garanterat sätt att hitta svalka under sommarens allra hetaste dagar.

Ett grottäventyr i Sverige kan för den mer äventyrlige besökaren innebära att åka båt för att ta sig fram genom vattenfyllda, trånga gångar, att ledas in i bergets inre av en kunnig guide och att få komma i kontakt med nya delar av grottan där endast ett fåtal personer har varit. 

För familjebesökarna kan grottäventyret innebära att se formationer av droppsten, upptäcka 400 miljoner år gamla fossiler, lysa med en egen ficklampa för att upptäcka små kryp i grottan eller att spela med skuggor utmed grottväggarna. 


Dela artikeln

Journalist

Christine Brorsson

Fler artiklar