Weekly News

Arvid Rosengren MAT & DRYCK

Arvid Rosengren från Skåne är bäst i världen på vin

I april vann Arvid Rosengren det prestigefulla priset Best sommelier in the world. Han har rötter på Österlen där många av Sveriges bästa viner framställs.

“Det finns ett starkt gastronomiskt intresse på Österlen. Bra producenter av grönsaker, kött, ost och charkuterier”

Matlagning har alltid varit en passion för skåningen Arvid Rosengren. I tonåren drömde han om att bli kock, men innan det stora vinintresset tog vid pluggade han nanoteknik på universitet. Enligt Arvid har studierna hjälpt honom i hans gastronomiska arbete.

– Absolut. Att ha lite grundläggande fysik, kemi och biologi under bältet hjälper mig att förstå de tekniska aspekterna i framställandet av vin. Nanotekniken har dessutom gett mig lite djupare insikt när jag försöker förstå varför speciella smaker och aromer uppstår.

Arvid Rosengren är född i Malmö, men har bott en del på Österlen under sin uppväxt. Många viner från Sverige produceras på just Österlen och Region Skåne marknadsför till och med området som ”Sveriges Toscana”. Arvid menar att det definitivt finns ett släktskap.

– Det finns ett starkt gastronomiskt intresse på Österlen. Bra producenter av grönsaker, kött, ost och charkuterier. De rullande kullarna är en annan gemensam nämnare. Sedan finns det en kvalitet i ljuset på våren och sensommaren som jag tycker påminner om Toscanas.

Vädret är en viktig faktor för att ett vin ska bli så bra som möjligt. Det går inte att komma i från att det kallare klimatet i Sverige gör det svårare, menar Arvid.

– Samtidigt blir klimatet i världen varmare. Att göra vin är en övning i ödmjukhet inför naturens vilja och jag tror att Sverige ska inrikta sig på vin som inte kräver så hög mognad.

Arvid ser ändå positivt på framtiden för den svenska vinproduktionen.

– Men det kommer nog krävas 20 år och någon med kapital och mod att satsa långsiktigt på odling av druvor som faktiskt kan nå en hygglig mognad. Antagligen betyder detta mousserande viner och syradrivna vita viner med lite restsötma som tyska Rieslingviner.

I april vann Arvid Rosengren tävlingen ”Best Sommelier in the world” som består av många och svåra moment. Det är både ett djupgående test i teoretisk kunskap om vin, sprit och allt annat som har med gastronomi att göra, men också blindprovningar av vin och andra drycker plus praktiska prov som sätter problemlösning, värdskap och snabbhet på prov. Förberedelserna är många, långa och krävande, men Arvid tog hem segern bland 60 kandidater.

– Det kändes fantastiskt lättande och skönt att vinna. Jag hade jobbat mot tävlingen i sju år och offrade i stort sett all fritid och åsidosatt både familj och vänner. Att efteråt kunna läsa en bok eller se en film utan att känna att man borde plugga är rätt härligt.


Sedan vinsten har Arvid haft fullt upp och rest jorden runt, men det är viktigt att behålla båda fötterna på jorden, säger han. Han bor i New York sedan flera år där han driver firman och restaurangen King Street Sommeliers med två andra kollegor. Här jobbar Arvid framför allt med rådgivning och hantering av vinkällare åt en handfull personer med bas i New York.

– Jag kommer fortsätta jobba här. Det är ett hårt jobb, men också otroligt tillfredsställande och närmast meditativt att jobba med värdskapet, säger Arvid.

Fakta

Fakta:

I april vann skåningen Arvid Rosengren den prestigefyllda tävlingen Best sommelier in the world som hölls i Argentina. I dag jobbar han på en egenstartad restaurang i New York.


Dela artikeln

Journalist

Fredrik Söderlund

Fler artiklar