Weekly News

Falsterbo Horseshow SOMMAR

Året runt med hästfest

När årets hästfest drar igång mellan den 2–10 juli, blir det tionde året med Falsterbo Horse Show för Elisabeth von Schrowe. I början kunde Elisabeth jobba halvtid på hösten med det fungerar inte längre. Nu börjar arbetet, eller fortsätter rättare sagt, direkt efter de sista hästtransporterna lämnat arenan.

"Vi har nästan nio miljoner i prispengar."

– Falsterbo Horse Show har vuxit otroligt bara på de här åren som jag varit med. Vi har utökat till nio dagar och har många sponsorer och samarbetspartners.

Tillsammans med Jan-Olof Wannius sköter Elisabeth ruljangsen året om.

– Jana kan allting om sporten och har varit en av Sveriges främsta ryttare en gång i tiden.

Jag är ingen hästtjej men tycker att sporten är trevlig och har varit mycket på Falsterbo Horse Show innan jag började jobba här. Jag sköter allt runt själva tävlingarna. Jag har hand om alla huvudfunktionärer, all marknadsföring och kontakten med sponsorerna.

Under hösten är det mycket uppföljningsmöten, berättar Elisabeth. Sedan ska sponsoravtalen förhoppningsvis förnyas.

– Vi har nästan nio miljoner i prispengar så de pengarna ska ju in. Hela hösten går egentligen till avtalshantering och möten. Sen när det blir nytt år ökar vi bemanningen på kontoret och då ska också grejerna på plats. Det är så mycket logistik. Falsterbo Horse Show är egentligen ett område med banor och läktare. Allt annat ska hyras in och förhandlas om.

Hästtävlingarna i Falsterbo går tillbaka till 1920-talet, men i nuvarande regi har de drivits sedan mitten av 1980-talet då Jan-Olof Wannius klev in. Det krävs balans mellan tradition och nyheter för att få den rätta Falsterbo-känslan att infinna sig och hitta den riktigt bra mixen av häst och show. Det ska vara lika mycket av varje, vilket lockar en blandad publik. ”Den bästa” enligt ryttarna, som menar att ”det finns ingen publik som i Falsterbo. Man hejar på alla och har en sportslig mentalitet”.

– I och med att vi ligger i semestertider måste vi engagera oss lite extra så man vill komma hit som företagsledare och ta med sin familj – alla ska ha trevligt. Grunden finns där och sen försöker vi förbättra den lite. Det kan vara med klasser, det kan vara med byggnation och allt möjligt.

Nyheter för i år är att tävlingen Swedish 7-Star Spring Tour, som går på olika kvalplatser runtom i Sverige, kommer att ha 1,50 final i Falsterbo första helgen, vilket gör att det blir flera namnkunniga ryttare även då.

– Vi kommer också att ha speciella klasser för OS-laget i fälttävlan. De kommer hit med sitt lag och rider dressyr på måndagen och hoppning på tisdagen.

Vad gäller show så blir det bland annat allsång.

– Vi har en tävling där man ska skriva en ny text till en låt. Det är Linda Bengtzing som ska hålla i det och få hela publiken runt hoppbanan att sjunga med.

Det har byggts en hel del de senaste åren. I år byggs ett permanent VIP-hus på dressyren.

– Vår VIP har varit i tält tidigare. Nu känner vi att det är läge att göra ett riktigt hus med altan. Det blir en fin inramning till dressyren. Även de som inte är sponsorer och samarbetspartners kan köpa platser.

På Falsterbobanan, som invigdes för två år sedan, får vi bland annat se islandshästar, uppvisningar och tornerspel.

När Elisabeth ser tillbaka på sina nio år är en av höjdpunkterna när man fick Nations Cup till Falsterbo.

– Det var väldigt roligt, en milstolpe som garanterar att vi får de bästa ryttarna.

Fakta

Fakta:

Under Falsterbo Horse Show arbetar runt 650 funktionärer. Administrationen är som mest sex personer.

Ryttare från cirka 20 nationer brukar delta. Runt 700 hästar är med varje år.


Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar