Weekly News

Anna Holmlund VINTER

Anna Holmlunds passion för skicross

Första gången Anna Holmlund provade skicross fastnade hon direkt för sporten. Hon älskar variationen, satsar helhjärtat och njuter av att vara skadefri.

“Ju starkare jag är desto snabbare kan jag åka.”

 Under 2015 vann Anna Holmlund sin andra totala världscupsseger och nu är målet att träna för att bli ännu bättre. Efter några sega år med skador är hon mer peppad än någonsin.

– Det är så fantastiskt kul just nu och jag vill bara bli bättre. Efter perioden med skador kan jag nu åka som vanligt igen och hela kroppen fungerar precis som den ska. Nu vill jag åka skidor, fortsätta utvecklas och vinna ännu mer, säger Anna Holmlund.

Precis som med andra jobb är arbetet med skicross inte lika kul alla dagar. Ibland tar det emot att gå upp på morgonen för att springa intervaller men Anna Holmlund upplever i ett större perspektiv att det bara blir roligare ju mer hon tränar och tävlar. Särskilt nu efter att hon har återhämtat sig från skadorna.

– Nu försöker jag ta en dag i taget och passa på att njuta av att jag har det bra, säger Anna Holmlund.

Hon njuter som allra mest när hon vinner och strävar efter att göra det perfekta åket. Det finns oftast alltid något som kan bli lite bättre.

– Det känns roligt att åka bra och jag tycker det är roligt att pusha mig själv för att jag ska bli ännu bättre. När jag tycker något är jobbigt eller svårt, tränar på det och sedan klarar det så känns det väldigt bra. Det gör att jag åker fortare och då har jag större chanser att vinna, säger Anna Holmlund.

Anna Holmlund har provat många olika idrotter men föll direkt för skicross. Hon ville tillbaka till skidåkningen och kände några som åkte skicross. Första gången hon provade fastade hon direkt för sporten.

– Det är kul att åka i en skicross-bana eftersom den innehåller så många olika moment med hopp, fart och svängar, säger Anna Holmlund.  

Glädjen gör att hon känner sig som ett barn på nytt när hon utövar sporten. Träningen är varierad och blir aldrig långtråkig.  

– Skicross är som motorcross på skidor. En bana är uppbyggd av hopp och kurvor. Banan kan se ut hur som helst. Vi startar i en startgrind och tävlar fyra mot fyra, säger Anna Holmlund.

Fysträningen är viktig, både för att orka träna på elitnivå och för att kroppen ska vara väl förberedd för de höga krafterna inom sporten.

– Ju starkare jag är desto snabbare kan jag åka. Från augusti har jag tränat på snö tillsammans med landslaget, först i Norge och sen i Italien. Där emellan är det ren fysträning. Sedan tävlar jag från december till april, säger Anna Holmlund.

Världscupen är utspridd över hela världen, bland annat Sydkorea, USA, Kanada och svenska Idre.

– Det är fantastiskt att få se så många olika ställen. Banorna ser alltid väldigt olika ut. Vi är ett ganska litet lag och kommer varandra väldigt nära eftersom vi reser, tränar och bor ihop, säger Anna Holmlund.

Hon har alltid gillat att tävla, även i andra sporter. Momentet med att förbereda sig, ladda och sedan göra sitt allra bästa i en specifik situation, är något som tilltalar Anna Holmlund.

När hon inte åker skicross så åker hon gärna skidor på andra sätt, går på tur, åker längd, eller utförsåkning. Att åka skidor fritt är en av hennes favoritaktiviteter och att åka skridskor tycker hon kan vara roligt ibland.

– En solig dag i backen med fina förhållanden och pudersnö är härligt. Större delen av min lediga tid går åt till att åka skidor, när jag inte vilar eller är på gymmet, säger Anna Holmlund.

Ett av hennes bästa tips för en fin vinter är att vara utomhus så mycket som möjligt. Utomhusaktiviteter är väderberoende men att promenera en solig vinterdag eller att dricka kaffe utomhus i stället för inomhus, är något som hon rekommenderar.

– Är det 25 minusgrader kan det också vara mysigt att bara stanna inne framför en levande brasa. Det går alltid att göra saker även när det är vinter. Jag provade långfärdsskridskor och det är verkligen något att rekommendera. Det är som att gå en långpromenad, fast med skridskor, säger Anna Holmlund.

När det gäller skidanläggningar i Sverige tillhör Åre och Hemavan favoriterna. Hon gillar också Funäsdalsfjällens skidbackar och fjäll.

Framöver satsar Anna Holmlund mot att fortsätta utvecklas inom skicross och att vinna världscupen flera gånger. Hon har OS-brons, VM-brons och vann den totala världscupen 2011 och 2015.

– Jag satsar helhjärtat och har förmånen att ha väldigt duktiga människor runt omkring mig, både tränare och sponsorer. Det handlar mycket om kontinuerligt arbete och att göra jobbet varje dag, säger Anna Holmlund.

 


Fakta

Fakta

Anna Holmlund har vunnit ungdoms-SM som alpin skidåkare och spelat fotboll i division 1. 2009, bara ett år efter att hon började tävla i skicross vann hon två världscuptävlingar. Hon har OS-brons och VM-brons. Anna Holmlund vann den totala världscupen 2011 och 2015.

Annas bästa vintertips

Anna Holmlund är uppvuxen i Sundsvall och har åkt mycket skidor på Södra berget. Därefter har hon tränat mycket i Åre. Här följer hennes fem bästa vintertips. 

1. Gör det enkelt. Ta den utrustning du har, åk iväg och gör det som du tycker är kul. Du behöver inte köpa den mest avancerade eller senaste utrustningen, eller åka i de brantaste backarna. Det viktigaste är att spendera tid tillsammans, att ha roligt och att våga pusha dig själv till din en egen personliga gräns. 

2. Ta en dag i taget och försök maximera den. Njut och ha kul. 

3. Åk skridskor. Långfärdsskridskor är en skön och mindre actionfylld aktivitet. Anna gillar också att åka med hockeyrör och spela match tillsammans med vännerna. 

4. Var utomhus så mycket som möjligt när vädret tillåter. Ta med kaffet och drick det utomhus i stället för inomhus. 

5. Åk skidor!

Dela artikeln

Journalist

Christine Brorsson

Fler artiklar