Weekly News

Aktivt boende med extra allt

Miljösmarta bostadsrätter vid stranden eller mitt i staden, med möjlighet till ett aktivt liv året om, blir verklighet i Öckerö, Särö, Tyresö och Mölnlycke.

Vår tanke är att man ska kunna leva det liv man lever i Sverige under sommarmånaderna även under det övriga året.

Som ett resultat av den demografiska utvecklingen i Sverige har även efterfrågan på olika koncept som passar för vuxna som vill ha en aktiv och kompromisslös tillvaro långt fram i livet ökat. En innovativ lösning är ”Ett tak två generationer” i Stockholm, där bland annat PRO och SPF Seniorerna har varit delaktiga i projektet. Där matchas seniorer med studenter för en boendelösning över generationsgränserna. Samtidigt som man bidrar till att minska bostadsbristen skapas nya band mellan generationer och äldre som fortfarande vill, kan bo kvar nära vänner och familj. För de som hellre bor utomlands finns Scandinavian Village som består av lägenheter med skandinavisk standard i närheten av Bangkok, Thailand. Här finns inte bara golf och tropiska sandstränder utan även tillgång till sjukvård, transporter och reception.

Bo Aktivt har skapat ett koncept för den aktiva senioren, där god smak, tillgänglighet, bekvämlighet och flexibilitet stått som förebilder. Moderna och välutrustade lägenheter med tillgång till pool, wellness, bastu, gym och trädgårdar inbjuder till gemenskap, ute som inne, hela året. Ett stort, inglasat atrium är den välplanerade arkitektoniska lösning som möjliggör ett behagligt klimat, även vintertid. Här finns såväl vinterträdgård som köksträdgård och japansk trädgård. Sociala ytor med rum för umgänge samsas med plats för aktiviteter i form av boulebana, promenadstråk, löpspår, pool, gym och bastu. Fastigheten värms upp av bergvärme och överskottsvärme från vinterträdgården.
– Vår tanke är att man ska kunna leva det liv man lever i Sverige under sommarmånaderna även under det övriga året, säger Jens Bjarøy, styrelseordförande, arkitekt och grundare av Bo Aktivt.

Konceptet Bon Top är en vidareutveckling av Bo Aktivt, där rena bostadshus ersätts av multifunktionsbyggnader som blandar boende, handel och ibland kontor. Mölnlycke centrum blir först ut med Bon Top. Idén bakom denna speciella boendeform är att erbjuda ett centralt boende till en kostnad i paritet med en vanlig lägenhet, då övriga verksamheter betalar för en del av driften. Detta möjliggör för seniorer att kunna bo kvar i staden med alla bekvämligheter på nära håll, menar Jens. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar