Weekly News

Bild tillhör Emma Fischer – EmmaHos: Alen Cordic (för Bjurfors) HEM & TRÄDGÅRD

5 stora bloggare som
verkligen inspirerar


Emma Fischer – EmmaHos

Emma, inredningsdesigner och stylist, driver sajten och bloggen EmmaHos.se. Hennes drömhem är ett hem med själ och historia, gamla detaljer, som vackra fönster och en inboddhet som sitter i väggarna. En mix av nytt och gammalt med inslag av klassiker är hennes vinnande koncept. Emma berättar om de hetaste stylingtrenderna:
– En stark trend som hållit i sig länge är den naturliga eko-inspirerade stilen. Naturmaterial, ljusa träslag, mycket växter och vattniga pasteller ton i ton. Parallellt med detta är det också mycket art-deco-influenser med stramare linjer, mer färg och material som exempelvis sammet. Färg på väggar har vi också sett de senaste åren med mycket grått, beige, blått och mer textilier generellt: stora mattor och mycket ”hotellgardiner”.

Emma säger att hennes favoritprojekt är de där hon får en vacker grund att jobba med och förutsättningar att tillsammans med fotografen skapa riktigt fina bilder. Det behöver inte nödvändigtvis handla om en perfekt renoverad bostad, utan mer en känsla som sitter i väggarna, menar hon.Mirelle Stoor – Design By Mirelle

Mirelle driver sitt eget företag som inredare och influencer. Hon syns som bloggare och har en stor skara fans på Instagram och andra sociala medier. Hon älskar gamla, vackra stolar och hus med själ, men undviker gärna plast i inredningen. Förutom sammet, som är på modet nu, är en av de hetaste trenderna inom inredning enligt Mirelle att man inte längre är lika trendkänslig.
– Många lägger tid och fokus på att ta reda på vad de
själva verkligen tycker om och skapar utifrån det sin personliga stil. Detta går hand i hand med att medvetenheten har vuxit och att man är noga med var sakerna kommer ifrån, samt att de är av bra kvalitet. Jag får mycket respons på återbruk och hur man kan göra saker själv. En glaslampa som gått sönder kan bli en vas i stället, alla kan designa själva. Jag hittar mycket häftigt på loppis och auktioner: gamla, fina hantverk och saker som har en design som man älskar men som inte är i rätt färg eller skick. Dessa kan man själv fixa upp med färg eller ny klädsel, bara fantasin sätter gränser!Frida Ramstedt – Trendenser

Grundaren till Nordens största blogg inom inredning och design säger att det pågår flera parallella trendspår, men att den största strömningen av dem alla rör sig genom samtliga:
– Det handlar om vår längtan efter mer hållbara och ekologiska alternativ på marknaden. ”Trenden” med mer miljövänlig inredning drivs på av flera faktorer. En ökad medvetenhet om att miljövänligt ofta är synonymt med giftfritt som därmed också mer hälsosamt tror jag är en bidragande faktor – utöver vår tids klimatproblem som påverkar och genomsyrar vår konsumtion av inredning samt design.

Det finns ingen gemensam definition eller samsyn på hållbarhet, men överlag handlar det om att hushålla med jordens resurser. För Frida betyder ”hållbar inredning” att välja produkter utifrån fler aspekter än det enbart estetiska och också bedöma hur de tillverkats, av vilket material och välja det alternativ som är minst kostsamt för miljön och som förhoppningsvis ändå uppfyller dina kriterier på form och funktion.Josefin Lustig – kläddesigner, Glasgow

Kläddesignern Josefin Lustig designar matchande kläder för mamma och barn och är bosatt med familjen i Glasgow. Den brittiska inredningsstilen beskriver hon som mycket mörkt trä och en förkärlek för rutiga tyger som inte delas av henne själv, samt heltäckningsmattor nästan överallt.
– Det kan vara mysigt i vardagsrum och sovrum, men jag gillar inte hur det ser ut i vardagsrummen, inredningen blir inte lika fin på en heltäckningsmatta. Hittills så har jag nog gillat att inreda vardagsrummet mest. Just nu håller jag på att planera hur min walk in closet ska vara. Det tycker jag är jättesvårt!

Får Josefin välja inredningsstil hamnar Shabby chic på listan över icke önskvärda dito.
– I min första lägenhet som jag bodde i efter att ha flyttat hemifrån när jag var 19 inredde jag i just den stilen. Då hade jag inte hittat min egen inredningsstil och jag körde på vad min syster hade hemma. Det var väldigt inne då!

Jag är egentligen ingen sån som följer trender slaviskt. Nu är jag säker på vad min stil är och kör på det. Jag vet inte hur jag ska beskriva den heller. Bilderna får nog tala för sig själva.Tess Montgomery – Modell, London

Tess Montgomery, modell och bloggare bosatt i London, berättar om modet i den brittiska trendmetropolen:
– Just nu är det fortfarande sommarmode med mycket blush, vitt och ljusblått i paletten som gäller. Romantiska klänningar antingen i maxi eller teadress form, blommigt, volanger och gärna spännande längder på kjolar och byxor är populärt.

Med hösten för dörren börjar man även så smått titta mot röda toner, mörka florals, grå kostymer, 70-talsrutor och glittriga boots. Det kommer att bli en riktig toppenhöst ur modesynpunkt, säger Tess.

Designers har en genialisk förmåga att ta en gammal trend och styla om den, men trots det är ett mode hon inte önskar återse Buffalo-skor, plattat hår och Adidasbyxor, medan hennes favoritperiod genom tiderna är vårt kanske mest utsvävande decennium:
– Jag kommer alltid att vara lite extra förtjust i 70-talet. Känslan är så romantisk med spännande material och smickrande linjer som passar de flesta kroppstyper. I övrigt är jag en färgglad typ och älskar pasteller, mönster och härliga texturer. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar