Weekly News

Här ska du bo i Skåne

Davidshall – hjärtat av Malmö

Davidshallstorg är ett av Malmös hetaste lägen. Mitt i city och nära till allt – butiker, antikbodar, krogar, barhäng och tågstationen vid Triangeln. Tidigare låg Kockums mekaniska verkstad och gjuteri på platsen och här arbetade som mest 700 personer. Verksamheten växte och man flyttade så småningom till Västra hamnen, bland annat efter en våldsam eldsvåda. De gamla, utslitna fabrikslokalerna revs och i stället byggdes det i slutet av 1920-talet bostadshus runt det nyanlagda torget i en byggnadsstil som kallas nyklassicism eller Swedish Grace.

Under många år låg Davidshallstorg lite i skymundan, men på senare tid har kvarteren runt omkring torget blivit ett av de hetaste områdena i Malmö, inte minst för trendkänsliga hipsters. I torgets ena hörna ligger det gamla polishuset som nu genomgår en rejäl ombyggnad. När arbetet är klart kommer det att ha förvandlats till drygt 120 bostadsrätter. Allt från ettor på 23 kvm till lägenheter upp till 170 kvm.

Så mycket som möjligt av husets karaktär, de tjocka väggarna och den höga takhöjden kommer att bevaras. Däremot kommer den gamla arresten och rastgården att rivas för att lämna plats åt nya byggnader med lägenheter.

– Intresset för lägenheterna är mycket stort. Det är inte varje dag som liknande möjligheter kommer ut på marknaden. Gamla polishuset är ju ett av Malmös mest kända hus, men också ett av de vackraste och mest pampiga, säger Emil Nilsson som är projektledare på Riksbyggen med ansvarar för ombyggnaden.

Försäljningen av lägenheterna påbörjas preliminärt under våren 2018. 



Strandhusen i Höllviken

Höllviken med sitt strategiska läge har under de senaste 50 åren utvecklats från en populär badort med mest sommarboende till åretruntboende. På ena sidan Östersjön med en halvmil vit sandstrand med sandklitter. På den andra sidan en långgrund bukt mot Öresund och Malmö. Så det är inte svårt att förstå att Höllviken är populärt, särskilt som det ligger på bekvämt pendlingsavstånd till både Malmö och Köpenhamn.

– Miljön är helt fantastisk, säger Martin Hjelt, projektledare på JM som planerar att bygga sex nya hus om tre till fem våningar med en hänförande utsikt över Öresund och Öresundsbron som syns en bit bort vid horisonten.

Sammanlagt kommer det att bli 90 bostadsrätter med allt från rymliga tvåor till bekväma fyrarummare, de allra flesta med balkong ut mot Öresund.

– Vi märker redan nu att intresset är stort. Den unika miljön lockar många. Både yngre som just flyttat hemifrån, men också yngre par och även de som vill lämna villan, men vill fortsätt att bo kvar i Höllviken, fortsätter Martin Hjelt.

I närheten av Strandhusen, som det nya projektet heter, finns gott om service. Allt från mataffärer, klädbutiker till gym och biograf. Och inne i själva Höllviken finns även flera trevliga restauranger och mysiga caféer.

– Den som vill ägna sig åt olika aktiviteter har det väl förspänt. Bukten alldeles utanför är ett populärt tillhåll för såväl kitesurfare som vindsurfare och vattenskidåkare. I närheten finns också ridskola med ridhus och fina ridvägar. Ett litet stycke bort mot Ljunghusen kan man ankra upp den egna segelbåten i den trivsamma marinan, avslutar Marin Hjelt.



Arkitektritat i Kivik

Det är ingen tillfällighet att Österlen kallas för ”lilla Provence”. Det gamla fiskeläget, där Fritiof Nilsson Piraten bodde, ligger där Österlen är som allra vackrast, mitt mellan Brösarps backar och Stenshuvud, med en vidunderlig utsikt över Hanöbukten och omgivande äppelodlingar.

Här, ett par hundra meter från havet och den levande fiskehamnen har Fredrik Månsson utvecklat Wiklands backe, ett boende med villor ritade av Thomas Sandell, en av Sveriges främsta arkitekter och formgivare med en rad internationella samarbeten bakom sig.

Sammanlagt är det elva tomter, varav merparten redan är sålda och där man kan välja mellan fem olika hustyper, om man inte vill väljer att bygga något på egen hand.

– För oss har det varit viktigt att skapa något som smälter in i den gamla miljön. Därför har stor hänsyn tagits till den omgivande bebyggelsen för att på så sätt bevara känslan av gammalt fiskeläge, förklarar Fredrik Månsson.

– Thomas Sandell har också visat på sin särskilda förmåga att med respekt för såväl plats som tradition skapa något alltigenom nytt – något som harmonierar med den omgivande miljön samtidigt som det har sitt alldeles egna särpräglade uttryck.

– För mig är det viktigt att ett hus ”känns” bra och inte bara ”ser” bra ut. Därför har vi också lagt ner mycket arbete för att bygga så miljövänligt som möjligt. Det gäller allt från val av material till konstruktion, men också att uppvärmningen sker med värmepump som tar tillvara värmen i frånluften, vilket ger mycket låg energiförbrukning, understryker Fredrik Månsson. 


Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar