Weekly News

” - Nej, det kan du inte mena!”

Så bemöttes jag av journalisten. Jag sa att som ung, på första jobbet och kvar i föräldrahemmet, bör man spara 5-6 000 kronor i månaden, inte 5-600, som många gör.

Journalisten som intervjuade mig om sparbehov tyckte det lät på tok för mycket. Men detta är ett tillfälle i livet att ta vara på då det kan dröja innan ett lika bra tillfälle dyker upp. Och pengarna behövs. Visst menade jag vad jag sa!

Det här var en del år sedan och behovet har snarast ökat sedan dess. Ett bra sparkapital behövs för köp av bil och bostad och inför familjebildning. Men efter det, när man är uppbunden av försörjningsansvar och amorteringar, då behöver man väl inte spara lika mycket längre?

Det paradoxala är att vi har det så väldigt bra här i landet. Den materiella standarden har vuxit kraftigt de senaste decennierna. Vi kan omge oss med fantastiska hjälpmedel, teknikprylar och fritidsutrustningar som är till både nytta och nöje. Men de håller inte i evighet. Ju fler prylar vi har desto större buffert och marginal i ekonomin krävs om vi vill behålla vår nivå på standard. Till det kommer att vi nog kräver högre pensioner än vad många av dagens äldre har. Inte minst med tanke på att vi förväntar oss en aktiv seniortid, utan också utifrån att vi förmodligen kommer att betala mer ur egen ficka för vård, hjälpmedel och omsorg i framtiden. För att vi vill det eller att vi måste.

Det här är sparbehov de flesta har. En del siktar högre. Att lyckas bli ekonomiskt oberoende vid 30 är lockande att läsa om. Men för de flesta handlar det närmast om att få till en guldkant i livet – långresan, segelbåten, festen eller bara få göra något lite extra för barnen. Det handlar i slutändan om att få mer över efter nödvändiga utgifter och buffertsparande. Då är det bra att veta vad just du vill. Att sätta upp det där målet som ger drivkraften är grunden för att nå längre. Välj ut ett mål som betyder mycket för dig. Skriv ned det och räkna på vad du behöver göra för att nå dit. Även den som har små medel kan förändra. En fin berättelse är den om Charlie Normans ensamstående mamma som kämpade på med avbetalningarna på pianot hon köpte till sin son. Kunde hon kan nog du! Lycka till! 

Dela artikeln

Journalist

Ylva Yngves

Fler artiklar